Teknoloji

ChatGPT’nin bir Türk’e yönelik hem ırkçı hem de tacizci olduğu iddiası gündem oldu: Peki, işin gerçeği nedir?

Yapay zeka teknolojilerinden son dönemde bahsettiğimiz ChatGPT ile ilgili dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Bir Türk kullanıcı sohbet botunun ırkçı olduğunu ve cinsiyetçi küfürler kullandığını söyledi İddia etti. Sosyal medyada infial yaratan olayın gerçek mi yoksa sahte mi olduğu henüz belli değil. En azından OpenAI bu konuda net söylemedi.

Teze göre olay Mustafa Çevik isimli vatandaşın başına geldi. Chat botun yazılım yeteneklerini test etmek istediğini söyleyen vatandaş, beklemediği bir cevapla karşılaştı. Bu cevap çok ağır küfür ve hakaret içeriyordu. Ekşi Kelamlık ve Reddit gibi kanallarda da paylaşılan olaya çok sayıda kişi yorum yaptı. sahte olduğunuMustafa Çevik her ne kadar inansa da olayın gerçek olduğunda ısrar ediyor.

ChatGPT’nin lanetlediği konuşmanın ilişkisi paylaşıldı

*Yayın ilkelerimiz bu kadar ağır küfür ve hakaret içeren bir açıklamayı açıkça göstermemekte ve yazmamaktadır. Bu değil Buradaİlişkiyi kullanarak sansürsüz görsele erişebilirsiniz.

Çevrimiçi dünyada montaj yapmak Ve olayları gerçekmiş gibi göstermek kolaydır. Mustafa Çevik’in ortaya attığı tez ilk aşamada bu şekilde değerlendirildi. Sahnenin düzenlendiğine inanan birçok kullanıcı, ChatGPT tarafından lanetlenen vatandaşın etkileşim uğruna böyle bir şey yaptığına inanıyordu. Ancak söz konusu konuşmanın bağlantısını paylaşan Çevik, bu tezini hızla tamamladı. çürütüldü . Merak eden okurlarımız; Burada Konuşmanın tamamına linkten ulaşabilirsiniz. Özetle; Olayın gerçek olma ihtimali var gibi görünüyor.

Ancak: İsterseniz ChatGPT’de de lanetlenebilirsiniz!

OpenAI bir süre önce ChatGPT için piyasaya sürüldü. özelleştirmek fırsatı sundu. Kullanıcılar chatbotu kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirebiliyor. özelleştirebilirler . Yani evet, ChatGPT’yi kendiniz eğitebilir ve belirli koşullar altında size küfür etmesini sağlayabilirsiniz. Hatta Ekşi Sözlük’te bir kullanıcı bunun için çok şey söylemişti. iyi bir örnekyarattı.

Yukarıdaki görselde bu örneği görebilirsiniz. Burada değerli olan şey Eğitimi nasıl veriyorsunuz . Örneğin, bu örnekteki kullanıcı, özelleştirdiği ChatGPT’de “Ne oluyor” ifadesine kötü niyetli bir yanıt verilmesine neden oldu. Tekrar paylaşamıyoruz ama sansürlenen kısım Burada Bağlantı üzerinden görüntüleyebilirsiniz. ChatGPT’yi manipüle eden başka bir kullanıcı: aynı yanıtı almayı başardı . Söz konusu ChatGPT sohbeti buradanerişilebilir.

Bir başka örnekte ise geçen yıl Kahramanmaraş merkezli yaşanan depreme şöyle yanıt veriliyor:

*Sohbet bağlantısına buradanerişilebilir.

Bu noktada olayın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamanın bir yolu yok. değil Görürüz. Ancak Mustafa Çevik’in de söylediği gibi manipülasyon ve özelleştirme yoluyla pek çok örnek oluşturulabilir. Benzer bir şey yapmış olabilirBu ihtimali değerlendirebiliriz.

Peki sosyal medya kullanıcıları ne diyor?

Olayla ilgili paylaşımlara baktığımızda olaya inananların da inanmayanların da olduğunu görüyoruz. redditbaşlıklı başlıkta bazı kullanıcılar, ChatGPT’nin küfür ederken çok özel bir dil kullandığı yorumunu yaptı. onlar söylüyor . Yani bunun eğitimle sağlanmasının mümkün olmadığına inanıyorlar. Bazıları der ki ” öğretmenim” sözüne takılıp kalmışlar. Türk forumlarındaBunun çok fazla olduğunu söyleyen kullanıcılar ise konuyu eğitime bağlıyor.

Ancak X’te yazılım geliştiricilerin bizzat yaptığı paylaşımlarda, olayın ne gerçek ne de geçersiz olduğunu Tespit edildi dediklerini görüyoruz. Evet, ChatGPT’nin küfür bağırmasını sağlamak mümkündür ancak bu normal bir konuşma sırasında gerçekleşmez. Sezer İltekinVe Fatih Kadir AlkınManipülasyon teknikleriyle ChatGPT gibi yazılım geliştiricileri istenilen cevaplar alınabilironlar söylüyor.

karahallihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu